Koliko često mokrite? Evo koliko je puta normalno u jednom danu

loading...

Ne postoji jedinstveni broj koji određuje koliko često je potrebno mokriti, ali smatra se da je šest ili sedam puta dnevno normalna pojava

Da li vam se s vremena na vreme dešava da konstantno idete da mokrite, dok ponekada imate osjećaj da možete ceo dan da izdržite bez odlaska u toalet? Pitali smo stručnjake koliko često treba stvarno da piškite.

Ne postoji tačan broj koliko bi neko trebalo puta da ide u toalet. Ljudi u proseku idu šest ili sedam puta. Koliko često posjećujete kupatilo zavisi od osobe do osobe, količine tečnosti, koju ste unijeli u organizam, konzumiranja slane hrane, znojenja i kapaciteta bešike, rekao je Keri Paterson, lekar internista iz Njujorka.

Ako unosite previše soli u organizam, jedete jaku i začinjenu hranu bićete žedniji i pićete više tečnosti, samim tim, više ćete mokriti.

.

Ponekad se može javiti potreba da odete do toaleta, ali ne izbacujete urin iz sebe. Riječ je o infekciji bešike ili njenom skupljanju. Ovi problemi se mogu riješiti promjenom u ishrani ili Kegelovim vježbama, ali svakako je dovoljno dobar razlog da posjetiti doktora.

Učestali odlazak u toalet, bol pri mokrenju i peckanje, simptomi su urinarne infekcije, koje je posebno javlja kod mladih žena, rekla je Kristina Paramuđi, direktorka Odeljenja ginekologije i urologije u Hjustonu. U ovakvim slučajevima potrebno je posjetiti doktora, jer ponakad su za liječenje potrebni antibiotici.

Doktora bi trebalo posjetiti i ako primijetite krv u urinu, ustajete nekoliko puta u toku noći (dva ili tri puta), osetite napor dok mokrite ili vam mokraća nekontrolisano curi između dva odlaska u toalet. Ako primijetite promjene kada su navike u WC-u, a niste unosili veliku kolčinu tečnosti nego ranije, onda nešto nije u redu.

Izbjegavajte zadržavanje mokraće, jer ako to radite nekoliko nedelja ili mjeseci možete istegnuti bešiku i onemogućiti njen pravilan rad. Zadržavanje urina može povećati rizik od infekcija, jer urin sadrži veliki broj bakterija, koje mogu da se namnože ako se zadržavaju u bešici. Danju ne bi trebalo da trpite više od četiri sata, dok je noću druga priča, jer dok spavamo aktiviraju se hormoni, koji utiču na rad bubrega.

Preporučuje se da se svakodnevno konzumira 1,5 – 2 litre tečnosit, najbolje bi bilo da to bude voda i olakšavanje kada osjetite potrebu za tim

loading...

Related posts

Leave a Comment